Uutta ja avaraa

Uusi ja vanha kohtaavat.

Uusi ja vanha kohtaavat.

Suomalaisen palvelukodin uusi osa on saanut asukkaat. 46 asukasta vanhalta puolelta siirtyi uuteen osaan tammikuun lopussa. – Muutto tapahtui porrastetusti kolmen päivän aikana. Muutossa oli mukana oma henkilökunta, omaisia ja muutamia vapaaehtoishenkilöitä, kertoo johtaja Taru Anttila.

Tällä hetkellä uudessa osassa odotellaan vielä yhteisten tilojen uusia huonekaluja sekä verhoja. – Normaalisti, kun ikäihminen muuttaa, kestää kolmisen viikkoa kotiutua. Odotamme innolla puuttuvia huonekaluja ja verhoja, jotta tiloista muokkaantuu entistä kodinomaisemmat ja ”koti-ikäväkin” unohtuu niiltä, joilla sitä vielä tässä vaiheessa on, Anttila jatkaa.

Kehityspäällikkö Seppo Finska oli vastuussa muuttoprojektin teknisestä toteuttamisesta. – Muutto vaati todella tarkkaa suunnittelua, jotta asiat saatiin hoidettua jouhevasti. Kulunvalvonta- ja potilaskutsujärjestelmien käyttöönotto sujui ilman suurempia vastoinkäymisiä, muuttoasioiden onnistumiseen  tyytyväinen Finska kertoi.

– Palveluvastaava Sari Blomqvist organisoi muuttotavaroiden siirtymisen paikasta toiseen tehokkaasti. Myös koko muu henkilökunta oli positiivisella mielellä mukana, vaikka päivät olivatkin normaalia raskaammat, Finska kiteyttää kolmen kiireisen muuttopäivän tunnelmia.

Työntekijöiden uusi arki

Työntekijöiden arki uudessa osassa on alkanut hyvin, vaikka työn uudelleen organisointi ja uusien työtapojen opettelu on vielä kesken.

Keittiössä muutto on tarkoittanut mittavia pakkausjärjestelyjä merkintöineen. Keskuskeittiöstä toimitetaan ruoka uudelle puolelle molempiin kerroksiin, joissa ruoka jaetaan asukkaille. – Ruokien pakkaaminen ja merkitseminen on näkyvin muutos keittiömme toiminnassa. Ruoan laitto ei tietystikään ole muuttunut miksikään ja edelleen ruoan hyvälaatuisuus on yksi keittiömme tärkeimmistä kulmakivistä,  kertoo keittiöesimies Mirva Viitanen.

IMG_9540_web

Avarat tilat tuovat helpotusta liikkumiseen.

Siistijöiden työssä on tullut paljon muutoksia. – Uusi pinta on aina selkeämpi ja helpompi pitää puhtaana. Tilojen avaruus tuo oman helpotuksensa siivoamiseen. Uusia pesuaineita ja työmetodeita on otettu käyttöön erilaisten pintojen myötä. Välineistöäkin on uusittu, sillä esimerkiksi uudet käytävät ovat leveämpiä ja vaativat tarkoituksenmukaisia välineitä. Kävelemistä tulee paljon enemmän, mutta joka tapauksessa koen tilat siivousnäkökulmasta vain positiivisesti, kiteyttää siistijä Armi Pihlajamäki ajatuksiaan muutosta.

Hoitaja Hanna Viikinsalo on myös positiivisella mielellä. – Alkuhan on aina tietyllä tavalla sekamelskaa. Uusia asioita opetellaan, kuten hälytysjärjestelmiä ja kulunvalvontaa. Moni asia on helpottunut kuitenkin muuton myötä. On ihanaa, kun asukkailla on omat wc-tilansa ja voimme esimerkiksi pestä asukkaat heidän omissa tiloissaan, hän jatkaa.

Viikinsalo kertoo, että yksi uusien tilojen tuoma muutos on aiheuttanut isompia ongelmia. – Henkilökunta jaettiin kahteen osaan kerroksittain. Nyt on suuri ikävä toisen kerroksen henkilökuntaa, sillä emme enää näe lähestulkoon lainkaan, hän pohtii.

Rakennustyöt palvelukodilla ei lopu

Porin Suomalaisen vanhainkotiyhdistyksen puheenjohtaja Erkki Mäkelä on myös ollut tyytyväinen muuton onnistumiseen ja nykyisten tilojen tilanteeseen.  – Mitään varsinaisia ongelmia ei ole esiintynyt. Tätä edesauttoi se, että henkilökunta oli mukana projektissa ja parannuksia tehtiin heidän toiveestaan jo ennen rakennusvaiheen loppuunsaattamista.

Tällä hetkellä koko palvelukodin uudisrakennus- ja peruskorjausvaiheesta on tehty noin 80 prosenttia.

Tästä se muokkaantuu. Huhti-toukokuussa täällä jo asutaan.

Tästä se muokkaantuu. Huhti-toukokuussa täällä jo asutaan.

– Nyt on peruskorjaustyöt aloitettu vanhalla puolella. Vieläkin siis henkilökunnalta, omaisilta ja asukkailta vaaditaan joustamista, sillä palvelukodilla on tilapäisiä kulkureittejä ja niiden johdosta välimatkat voivat olla entistä pidempiä. Kärsivällisyyttä vaaditaan vielä tovi myös vanhalle puolelle asukkaiksi jääneiltä, ennen kun he pääsevät asustamaan uusissa tiloissa huhti-toukokuussa. Kesällä päästään ulkopuolisiin asioihin käsiksi. Ympäristö saatetaan kuntoon, samoin kuin ulkopuoli vanhasta osastakin, valottaa Mäkelä tulevaisuutta.

Arki asukkaiden kanssa siis jatkuu palvelukodilla, vaikka peruskorjaustyöt tuovat vielä omia haasteitaan. Syksyllä voidaan sitten nauttia kokonaisuudesta, jonka keskellä arkea on mukava elää yhdessä.

Kategoria(t): Arkielämää. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s